Kapitalizm 2008 yılındaki küresel ekonomik krizin ardından bir türlü belini doğrultamıyor. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı bu krizi daha da derinleştirdi. Bunların üzerine uzun süredir karşı karşıya olduğumuz iklim değişimini ve ülkelerin kendilerine özgü sorunlarını eklediğimizde küresel kapitalizmin 1970’lerdeki krizinden çıkış için yeni bir birikim modeli olarak devreye sokulan neoliberalizmin geleceğinin sorgulandığı günlere gelmiş bulunuyoruz. Bir taraftan felaket kapitalizmi olarak da adlandırılan kapitalizm sınırları çerçevesinde yeni birikim modeli arayışları ve Türkiye’de olduğu gibi krizden çıkış için neoliberalizmi yeniden yapılandırmaya yönelik çabalar devam ederken diğer taraftan kapitalizm eleştirisinden yola çıkarak daha köklü bir paradigma değişimine işaret eden alternatif arayışları da sürüyor.
Dolayısıyla neoliberalizm çöktü veya çöküyor demek için henüz erken olsa da, neoliberalizmin tarihsel krizini yaşadığını söyleyebiliriz. Söz konusu krizden en fazla etkilenenlerin başında kır ve kent emekçileri ile çocuklar, kadınlar, emekliler gibi toplumun dezavantajlı grupları geliyor. Tüm bu grupların ortak keseni olarak tarım-gıda sisteminin geleceği ise belki de konuşulması, tartışılması gereken en kritik konu. Çiftçiler için yüksek girdi maliyetleri ve borçlara karşılık düşük ürün fiyatlarının geçerli olduğu, tüketiciler açısından gıdanın güvenilir, ulaşılabilir ve erişilebilir olmaktan çıktığı, ekolojik yönden ise sürdürülebilirlikten uzak bir tarım-gıda sistemiyle karşı karşıyayız. Tarım ve kırsal kesimin karşılaştığı ekonomik ve ekolojik kriz evrensel. ABD, Fransa, Uganda, Türkiye vb. bütün ülkelerde değişik şiddetlerde yaşanıyor. Türkiye’de ise kötü para politikası sonucu durum daha da kötüleşiyor. Krizin aynı zamanda fosil yakıt temelli kimyasal kullanımına, monokültüre ve ihracata dayanan endüstriyel tarımın krizi olduğunu ve tarım-gıda sistemindeki bu tahribatın politik failinin ise neoliberalizm olduğunu söyleyebiliriz.
Tarım Ekonomisi Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliği ile 27 Nisan Cumartesi günü saat 10:00-17:00 arasında Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde “Neoliberalizmin Krizinde Tarım Politikalarını Yeniden Düşünmek” başlıklı bir çalıştay düzenlenecek.
Gün boyu sürecek çalıştayta neoliberal tarım-gıda rejiminin hasar tespitini yapmayı ve neoliberalizm sonrası tarım politikalarını tartışmayı hedefliyoruz. Çalıştay tüm katılımcıların görüşlerini açıklamalarına imkân tanıyacak şekilde yapılandırıldı. Panel formatında organize edilen sabah oturumunda dört konuşmacının sunumlarının ardından soru-cevap bölümü yer alıyor. Öğleden sonranın ilk oturumunda ise tarımın farklı alanlarından 8 konuşmacı yer alacak. Bu konuşmacılar beşer dakikalık iki tur şeklinde moderatörün sorduğu soruları cevaplayacaklar. Son oturumda ise tüm katılımcılara açık bir forum düzenlenecek. Böylece hem herkesin bilgisini ve düşüncelerini paylaşabilmesini hem de ilk iki oturumda eksik kalabilecek konuları da gündeme taşımayı istiyoruz.
Ekolojik ve sosyo-ekonomik olarak adil bir tarım-gıda sisteminin inşasına bir tuğla koyabilmek adına 27 Nisan Cumartesi günü çalıştayımızda sizleri de aramızda görmekten memnuniyet duyacağız.