Garip bir ülke Türkiye; siyasetin çok hızlı aktığı, her şeyin bir anda daha kötü olabildiği ama iyileşmenin nadiren ve yavaş yavaş ama bin bir emekle gerçekleştiği bir bir ülke.
Cumhur İttifakı’nın MHP lideri Devlet Bahçeli eliyle başlattığı “Barış Siyaseti Girişimi”, iti kakışla sürüyor; iktidar bloğu, 31 Mart’ta kaybettiği siyasi hegemonyayı yeniden ele geçirebilmek ve devlet nezdinde karşı karşıya kalınan bölgesel risklere yanıt üretebileceğini gösterebilmek için barış siyasetine sarılmışken, muhalefet aktörleri ise stratejik yönden çok taktik arayışında ortalıkta koşuşturuyor.
Esenyurt Belediye Başkanı’nın tutuklanarak Türkiye’nin en büyük ilçesine kayyum atanması ise bir eşiği temsil ediyor.
İktidar bloğu, siyasi hegemonyayı yeniden ele alıyor; muhalefeti hazır olmadığı için bir adım ileri atamayacağını bildiğinden geri çekilmeye zorluyor.
Kimsenin barışa itirazı yok, ama nasıl inşa edileceğine dair pek kimseden ses yok. Herkesin konuştuğu ama inisiyatifin iktidar bloğunda olduğu bir girişim, yurttaşların gündelik hayatlarını sürdürmelerini imkansızlaştıran sorunlarının üzerine örten bir kül tabakası gibi yaşamın üzerine çöküyor.
Fikir Gazetesi 36. sayısında, benim “barış siyaseti girişimi” olarak adlandırdığım süreci izlerken, gözlerden kaçırılan asgari derinleşen sömürü ve hayat pahalılığının kilitlendiği asgari ücret gündemini ele alıyor.
Türkiye’nin en köklü meselelerinden biri olan Kürt Sorununun silahların susması ile birlikte demokratik ve meşru süreçlerle barışa ulaştırılmasının ihtiyacını, tüm emekçi yurttaşların karşı karşıya bırakıldığı geçim savaşı ile birlikte ele almak gerekiyor.
Yurttaşların eşitlenerek özgürleştiği bir toplumda kimseyi, hiç bir derdi geride bırakmadan toplumsal sorunları çözme iradesini özneleştirmenin yollarını açmak mümkün.
Sokakta, evde, okulda, işte ve tüm Türkiye’de şiddete ve sömürüye karşı; barışın, refahın ve huzurun hakikatinin izini sürmeye devam edeceğiz.
İyi hafta sonları, iyi okumalar…
Murat Büyükyılmaz
Fikir Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni