Bütçe açığı ile enflasyon arasında anaakım iktisatçılar tarafından kurulan ilişkinin sorunlarını defalarca vurguladık heterodokslar olarak. Ancak onca yanılgıya ve çelişkiye rağmen hala inatla aynı ezberi tekrarlıyorlar. Onlar ezberlerini tekrarladıkça biz de zerk ettikleri bu zehri bertaraf etmek için itirazlarımızı temellendirerek tekrarlamak durumunda kalıyoruz.
1- Bütçe açığınının hem enflasyonu hem faizi artırdığını söylüyorlar. Faizi artırması için kurdukları mekanizmada bütçe açığı piyasadaki para miktarını azaltıyor; enflasyonu artırması için kurdukları mekanizmada ise bütçe açığı para miktarını artırıyor. Bütçe açığının para miktarını aynı anda artırdığını ve azalttığını iddia etmek ciddi bir zeka problemidir.
2- Verilere bakıp bütçe açığı enflasyonu artırıyor sonucuna varıyorlar fakat ilişkinin yönü enflasyondan faize, faizden bütçe açığına doğrudur: Arz sorunları ve aşırı karlar nedeniyle artan enflasyonu talep kaynaklı gösterip artırdıkları faizin ekonomiyi daraltmasından ötürü bütçe açığı artıyor.
3- O kadar zeki ve ahlaklılar ki, sonra bizzat bu yüksek faiz yüzünden artan bütçe açığını, faizin talep kaynaklı olmayan enflasyonu düşürememesinin bahanesi olarak sunup hem daha yüksek faiz artışını meşrulaştırıyorlar hem de bütçe açığını kapatmak için kemer sıkma ve vergi artışlarına bahane ediyorlar. Artan dolaylı vergiler enflasyonu tekrar yükseltince de daha fazla faiz artışı talep ediyorlar. Korkunç bir kifayetsizlik örneği…
4- Bütçe açığı ile enflasyon arasında kurdukları ilişkide bütçe açığının yarattığı paranın oiyasadaki para miktarını ve dolayısıyla talebi artırdığını iddia ediyorlar. Bu önermelerinin bizzat kendisinin biz heterodoksların vurguladığı kamu harcamasının yoktan para yarattığının ve verginin parayı yok ettiğinin kanıtı olduğunu bile idrak edemiyorlar. Bu bir yana, bütçe açığı ile yaratılan para piyasadaki toplam para miktarının sadece %5’i kadar. Bu %5 extra para miktarı ile %50-%80 düzeylerindeki enflasyonu açıkladıklarını sanıyorlar. Dahası, ekonominin daraldığı resesyon döneminde bütçe açığı arttığında bütçe açığı kaynaklı para miktarının toplam para miktarındaki payı artıyor ama o resesyonlarda enflasyon düşme eğilimi gösteriyor. Ne ABD’de ne de Türkiye’de enflasyon ile bütçe açığı arasında bir ilişki yok, çünkü %5 üzerindeki enflasyon talep kaynaklı değildir zira uzun süren yüksek enflasyonu açıklayabilecek uzun süren bir aşırı talep mümkün değildir.