Ekonomik krizin sebebiyle toplumun geniş kesimleri geçinmekte zorlanırken, çocuklar da bu ekonomik sorunlardan doğrudan etkileniyor. Çocukların beslenme, barınma ve eğitim gibi temel hak ve ihtiyaçlarının karşılanması giderek daha da zor hâle geliyor.
Çocukların gelişim sürecinde önemli olan başlıklardan biri de oyun. Oyun çocuklar için zihinsel gelişimin önemli bir dinamiğini oluşturuyor. Ancak ne yazık ki günümüzde sokaklarda oyun alanları neredeyse kalmayan çocuklar ekonomik problemlerden dolayı oyuncaklara da erişemiyor. Bu nedenle uzmanlar, çocukların gelişim sürecinde önemli sorunlar yaşanabileceğine işaret ediyor.
Derin Yoksulluk Ağı’nın kurucusu ve Fikir Gazetesi yazarı Hacer Foggo, 31 Mayıs 2024 2024 tarihinde Fikir Gazetesi’nde yayınlanan “Yoksulluk Değil Oyuncaklar Devredilsin: Oyuncak Kütüphanesi” başlıklı yazısında “oyuncak kütüphanesi” kavramına dikkat çekmiş ve bir çağrıda bulunmuştu:
“‘Oyuncak Kütüphanesi’ mahallelerde çocuklar için kurulmalı. Kütüphaneye oyuncaklar bağışlansın, ebeveynlerle birlikte oynasın çocuklar, ödünç almayı ve ödünç vermeyi öğrensinler, kendine ait odaları olmasa da evlerinde, bir köşede ellerinde kuklaları ile hayal kursunlar başka dünyalara yelken açsınlar…”
Bu çağrıya yanıt Rize’nin Fındıklı Belediyesi’nden geldi. Geçtiğimiz günlerde oyuncak kütüphanesinin açılışı yapıldı. Fikir Gazetesi Fındıklı Belediyesi Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Hacer Foggo ve projeyi hayata geçiren Yoksullukla Mücadele Komisyonu emektarları ile konuştu.
İlk sorumuzu Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’na yönelttik.
Oyuncak Kütüphanesi’ni açtığımız festivalin ilk gününde neler söylemek istersiniz? En azından bu bölgede bir belediye ilk kez böyle bir şey yapıyor sanırım.
İlk kez bir belediyenin yapıp yapmadığını bilmiyorum ama bize böyle bir şey geldiği zaman, derin yoksulluktan etkilenen büyük kesimler olduğunu aslında bilsek bile o farkındalığı yeniden hissettik. Ve bunun en acı yansıyan kısımlarından birinin oyuncak meselesi olduğu ifade edildiğinde hemen başlamamız gerektiğini düşündük. Meseleyle ilgili olarak komisyondaki arkadaşlarımızın çalışmaları var. O çalışmalarla birlikte hızlı bir adım attık. Sonrasında buraya geldik, burası atıl bir durumdaydı. Burayı bir oyuncak kütüphanesine dönüştürebilir miyiz diyerek çalışmalara başladık. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Tabii ki böyle bir yerin açılması sevindirici ama üzüntü verici aynı zamanda. Oyun çağında bir çocuğun oyun kavramının temellerinden oluşan oyuncağa ulaşamaması gerçekten üzüntü verici. Çocukların bu durumunu bir miktar da olsa gideriyor olmamız bizim açımızdan önemli.
Çocuğun oyuncağa ulaşabilmesi ve hatta kendi istediği oyuncağı kültürel özelliklerini de hesaba katarak üretebilmesi gerekiyor. Çocuğun oyuncaktan mahrum bırakılması çocuğun gelişimini olumsuz etkileyen bir şey olarak karşımıza çıkıyor. Çocuk denildiği zaman benim için akan sular duruyor. Bu projeye Hacer Foggo öncülük etti. Benim belediye başkanı olmam siyasal olarak projenin hayata geçirilebilmesi bağlamında bir görevim olduğu anlamına geliyor. O yüzden tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çocuklukların gereksinimlerinin hiçbir bölümünde piyasanın ve özelleştirmenin ilişkileri yer almamalı. Devletin ve kamunun bu noktada önemli sorumlulukları var. Bu tarz kamusal girişimlerin artması gerekiyor.
Bir şeye daha değinmek gerekiyor. Bu proje hayata geçirilirken arkadaşlarımız bir kampanya başlattı. Bağışçılarımıza da teşekkür etmemiz gerekiyor. Tekrar Hacer Foggo’ya teşekkür etmek istiyorum. Yılardır birlikte çalışıyormuşuz gibi aileden biri olarak bizimle çalıştı. Bu çalışmaların artarak devam etmesi gerekiyor.
Ardından sözü Hacer Foggo’ya bıraktık.
Oyuncak Kütüphanesi fikrini Fındıklı’ya taşıdınız. Başka yerlerde bu girişim hayat bulamadı mı? Neden Fındıklı? Süreç nasıl ilerledi, bahsetmek ister misiniz?
Burada başka belediyelerin örnek alabileceği bir komisyon var. Bence çok değerli. Çocukların bu kadar yoksullaştığı dönemde böyle bir komisyonun var olması aslında zaten bu ve benzeri projelerin önünü açabilmesi açısından oldukça önemli. Bir çocuk yatağa aç giremez, bir çocuk temel gereksinimlerinden mahrum bırakılamaz, bir çocuk işçi olarak çalıştırılamaz… Çocukların yapması gereken şey okula gitmek, yemek yemek, oynamak ve gelişimlerini farklı alanlarda sürdürmek… Ben bu bağlamda böyle anlamlı bir projeye imza atıldığı için ilgilenen herkese teşekkür etmek istiyorum.
Çocukların gelişimlerini sürdürebilmesi için oyuncağa ulaşabilmesi gerekiyor. Burada farklı projelere imza atılabileceğini düşünüyorum. Çünkü buraya emek veren herkeste bir adanmışlık görüyorum. İhtiyaçları tespit eden, hak temelli bir yaklaşım olması da oldukça önemli. O nedenle emeği geçen herkese tekrar çok teşekkür ediyorum.
Dayanışmanın ve toplumsal sorun ve ihtiyaçları toplumsal çözümlerle gideren MECİ anlayışının en güzel örneklerinden olan bu projenin gerçek mimarları olan Fındıklı Yoksullukla Mücadele Komisyonu üyeleri, projenin hikayesini Fikir Gazetesi’ne böyle anlattı:
“Yoksulluk komisyonunda görev alıyorum. Belediye başkanımızın ve Hacer Foggo’nun öncülüğünde böyle bir projeyi hayata geçirdik. Aslında projeye uzun zaman önce başladık. Üzerinde derin çalışmalar yürüttük. Proje gündeme gelmeye başladığında yurttaşlarımız sabırsızlanarak “Ne zaman açılacak?” şeklinde bizlere sormaya başladılar. Şu anda çocuklardan ailelere gerçekten olumlu dönüşler alıyoruz. Bu durumda bizleri oldukça mutlu ediyor. Elimizden geldiğince daha iyi işler ve projeler yapabilmeye çalışacağız.”
Fatoş Akar
“Mesele çocuk olduğunda dayanışmayı büyütme gerekiyor ve aslında bu dayanışmanın örneklerini görüyoruz. İnsanlar nasıl destek olabileceklerine dair sürekli bizimle iletişime geçmek istiyorlar. Bu dayanışma örnekleri büyüdükçe pek çok şeyi aşabiliriz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Fatma Köroğlu
“Burada örneğini gösterdiğimiz çalışma gerçekten zor bir çalışma değil. Öncelikle istemek ve irade göstermek gerekiyor. Biz böyle bir çalışmanın olacağını duyurduğumuzda herkes destek için bizleri aramaya başladı. Diğer belediyeler de bunu yapabilirler yeter ki istesinler. Türkiye genelinde bize ulaşan ve yardımcı olan herkese gerçekten çok teşekkür ediyorum.”
Mehtap Uzun Hasanoğlu
“Bu projede herkesin gerçekten çok büyük bir emeği var. Kadın arkadaşlarımız özellikle çok çalıştılar ve bizlere yol gösterdiler. Bizlere destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Yeni ve faydalı projelerle üretimlerimize devam edeceğiz.”
Nurettin Baltacı
Kız Öğrenciler: “Taşımalı Eğitim Olmasaydı Okula Gidemezdim”