Mersin’de Sosyal Belediyecilik Örneği: Siz Yeter Ki Bir Köpek Sahiplenin…

Belediye başkanları, kamu kaynaklarını, kamu yararını gözeterek yöneticisi oldukları kente kullandıkları zaman yalnızca o kentin huzuruna değil dünyanın da huzuruna da bir katkıda bulunurlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni dört yılı aşkındır izliyorum; özellikle yoksulluk ve sosyal politikalar konusunda ikinci dönemde de, doğumdan, ölüme kadar uyguladığı kadın, çocuk, genç, yaşlı, engelli, vb. hak temelli projelerin yanı sıra doğa ve hayvan haklarına yönelik de büyük bir gayretle sosyal belediyecilik örneği göstermeye devam ediyor.

Sokak hayvanlarına ilişkin yasal düzenlemeden sonra, hemen hemen her gün hayvanlara ilişkin yapılan eziyetlerle ilgili çok fazla haber duyuyoruz. Sadece bu haberler bile milyonlarca insanın, özellikle çocukların, travma yaşamasına ve ruhsal sağlığının bozulmasına neden oluyor. Merkezi yönetim, yoksulluğun, şiddetin arttığı böyle bir dönemde bu konulara yönelik önlem almadığı gibi bu travmayı büyüten politika ve düzenlemeleriyle gündemden hiç düşmüyor. İşte böyle dönemlerde yerel yönetimlerin tüm olanaksızlıklar ve baskılara rağmen o kentin temsilcileri ile birlikte, o kentte yaşayanların barış içinde, huzur içinde yaşamaları için daha fazla çalışması ve mücadele etmesi gerekiyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, geçen hafta sokaklarda yaşayan hayvanlara yönelik “Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehir’den” başlığı altında belediyenin “sahiplendirme” kampanyasını anlatan bir basın toplantısı düzenledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde son on yılda kısırlaştırılan köpek sayısı toplam 31 bin 496, bu köpeklerin 30 bin 571’i bir önceki yasa gereğince alındığı ortama geri bırakılmış. Mersin il sınırları içinde sokaklarda yaklaşık 16-17 bin arası küpeli köpeğin yaşadığı tahmin ediliyor. Şu anda ise Mersin il sınırları içerisinde kısırlaştırılmamış 4-5 bin civarı köpeğin var olduğu tahmin ediliyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer’in konu ile ilgili sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve uzmanlarla birlikte hazırladığı “Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehir’den” kampanyası ve projesini madde madde anlatacağım sizlere;

Kısırlaştırma: Sokaklarda yaşayan küpesi olmayan köpeklerin toplanarak bakımevlerinde kısırlaştırma işlemi yapılarak bakanlık veri tabanına kaydedilecek.

Sahiplendirme Merkezi: Mersin Kaşlı Bakımevi içerisinde sahiplenilmeye uygun köpeklerin barınabileceği bir Sahiplendirme Merkezi oluşturuldu. Merkezde, sahiplendirilecek köpek ile sahiplenecek kişinin adaptasyonunu sağlayabileceği alanlar var. Sahiplendirme Merkezi hafta içi 09.30 ve 16.00 arası açık olacak. Sahiplendirmeyi artırmak için sosyal medya platformlarında “Yaşamı Sahiplen” adında sayfalar oluşturuldu. (www.sahiplen.mersin.bel.tr)

Kurumsal sahiplendirme: Mersin Büyükşehir Belediyesi (MBB) birimleri, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) hizmet birimleri ve MBB iştirakçilerine ait yerleşkelerde en az bir rehabilite edilmiş köpeği sahiplenecek. Basın toplantısında Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer; ilçe belediyeleri, mahalle muhtarlıkları, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi kuruluşları, özel sektör kurumları ve sitelerin de en az bir köpeği sahiplenmeleri için çağrıda bulundu.

Bireysel Sahiplendirme: Sahiplendirme merkezinden köpek sahiplenen kişilere 2 yıl süreyle; günlük kuru mama ihtiyaçları belli periyotlar ile karşılanması, üç ayda bir iç ve dış parazit ilaçlarının uygulanması, altı ayda bir pet kuaför hizmeti verilmesi, yılda bir kuduz aşısı uygulaması, yavru iken sahiplenilmiş ise köpekler bir yaşına geldiğinde kısırlaştırma hizmeti ücretsiz olarak verilecektir. Parazit ilaçlaması, pet kuaför hizmeti ve kuduz aşısı uygulamak üzere hizmet verecek Mobil Hizmet Aracı ile sahiplenilen köpeğin bakımı ile ilgili kontroller yerinde yapılacak.

Veteriner Hekimler Odası İle Protokol: Belediyeden sahiplenilen köpeklerin sahiplenme sonrası hastalıklarının tedavisi için Veteriner Hekimler Odası ile protokol yapıldı. Mersin Veteriner Hekimler Odası aracılığıyla köpeklerin tedavileri veteriner kliniklerinde yüzde 25 indirimle yapılacak.

Doğal Yaşam Alanı: Kaşlı, Silifke ve Bozyazı Geçici Hayvan Bakımevi’nde patili dostların sağlıklı ve güvenli, doğal ortamlarında yaşamlarını sürdürebilmeleri için doğal yaşam alanları oluşturuluyor. Her bölüm içinde tekli veya yedili kulübeler içinde köpeklerin barınması, otomatik suluklar ile taze su içmeleri, otomatik yemlikler ile beslenmeleri ve özellikle sıcak günlerde serinlemeleri için her bölüm içine havuz yapılıyor. Geri dönüşüm malzemelerinden köpekler için oyun alanları oluşturuluyor.

Artık Yemeklerden Kuru Mama Üretimi: Köpeklerin beslenmeleri için her yıl yaklaşık 150 bin kg kuru mamanın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlar ile otellerden toplanan günlük 1 ton kapasiteli artık yemekler kullanılıyor. 2024 yılında faaliyete geçen ve günlük 1 ton kapasiteli Kuru Mama Üretim Ünitesi’nde artık yemekler kompost haline getiriliyor. Kurutulduktan sonra pelet haline gelen yemler bozulmadan, 7 güne kadar köpekler tarafından tüketiliyor.

Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer basın toplantısında, tüm restoran ve işletmelere çağrıda bulunarak, kampanya kapsamında, artık yemeklerini kuru mamaya dönüştürülmesi sürecinde Mersin Büyükşehir Belediye ile işbirliği yapılmasına davet etti.

Köpek sahiplenemeyenler ise www.birizberaberiz.org web sayfası üzerinden; kulübe, kuru mama, kısırlaştırma desteği konusunda bağış yapabilecekler.

Haydi doğanın, kentin huzuru için siz de yaşamı sahiplenin…

Nilay Kökkılınç: “Hayvan Yasasında Çözümün Adresi Kent Konseyleri”

Sokak Hayvanlarına Katliam Yasası: Tepkiler Büyüyor