Fikir Gazetesi, bundan bir sene kadar önce, dünyanın çoklu kriz ortamında ve ülkemizin derinleşen sorunlarıyla uğraştığımız bir dönemde yola çıktı.
Siyasetin toplumun sorunlarından uzaklaştığı, yurttaşların geçinemediği, barınamadığı ve yaşayamadığı bir döneme doğan Fikir Gazetesi, gazetecilerden akademisyenlere, sivil toplum kuruluşlarından yurttaşlara kadar birçok kesimi ortak sorunları tartışmaya ve çözüm sunacak fikirleri paylaşmaya davet etti.
Fikir, birçok kategoride ve alanında uzman yazar ve katkıcılarıyla dosya ve haberler üretti; podcast programları ve YouTube canlı yayınlarıyla dolu dolu geçirdiği bir yılı geride bıraktı.
Sağlıktan eğitime, ekonomiden ekolojiye, kültür-sanattan hayvan haklarına, medyadan, sivil toplumun pek çok öznesine kadar toplumun her aşamasına yönelik bir yayıncılığı amaç edinen Fikir, her hafta farklı bir konuyu öne çıkardı.
Peki, Fikir bu bir yıl içinde neler yaptı?
Siyaset bilimi, nörobilim, çevre bilinci, cinsiyet eşitliği, biyoteknoloji, barınma hakkı, Türkiye’de borç sarmalı, dijital aktivizm, gıda enflasyonu, eğitim hakkı, bireysel silahlanma, eşit temsiliyet, deprem, Avrupa Caz Festivali, öz savunma, hekimlerin 14 mart raporu, kamusal eğitimin karnesi, HPV aşısı, toplumsal bir sorun olarak şiddetin incelenmesi, konut devrimi, seyyar satıcılar, obezite, hayvan hakları, sağlık krizi, bağımsız gazetecilik, otizmli yurttaşlar, işçi sağlığı ve iş güvenliği, evde bakım hizmeti, Kanser, akciğer merkezleri, Filistin Dayanışması, medrese müfredatı, ev işçileri, atan(a)mayan öğretmenler, alerji, plaj işgalleri, yapay zeka ve sanat, Engelli Bakanlığı, çay tarımı, 9. yargı paketi, sporda şiddet, hastanelerdeki randevu krizi, eleştirel pedagoji, madde bağımlılığı, toplumsal çürüme, kadın voleybolu, yerel yönetimler ve çocuk politikaları, mobbing, aşı ve aşı karşıtlığı, festivaller, akran zorbalığı, ekonomik kriz, yangın, Onur Haftası, manipülasyon, gıda hakkı ve güvenliği, çevresel ve ekolojik yıkım, tarımda kadının görünmeyen emeği, ABD seçimleri ve dünya siyaseti, sokak hayvanlarına yönelik katliam yasası, özelleştirilen enerji, iklim krizi, gelir eşitsizliği, göçmenlere yönelik nefret söylemi, çocuk işçiliği, maymun çiçeği virüsü, emlak Piyasası, asgari ücret, eğitimde tasarruf, tiyatronun ayakta kalma mücadelesi, emekliler, kantin boykotları, av ihalesi, dijital ifade özgürlüğü, maden işçileri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ya da Çoklu krizler çağı vb. gibi birçok farklı konu Fikir Gazetesi’nde mercek altına alındı.
Öte yandan Fikir Gazetesi, bu ve benzer birçok konuda birbirinden değerli isimle de söyleşiler gerçekleştirdi.
Bu söyleşilerde, “24 Ocak Kararları, neoliberal hegemonya, yeni çözüm süreci, basın sigortası ve toplu iş sözleşmesi, Gazoz Ligi ve futbolda alternatif arayışlar, beslenme, yeşil ticaret, ruh sağlığı tehdidi, nefret suçları, bütçe hedefleri, ekonomi paketi, cinsiyete dayalı şiddet, LGBTİ+ hakları, medyada erkek egemenliği, MESEM, göçmen sorunu, tarımın ve çiftçilerin sorunu, afet bilinci…” gibi yine birçok başlık gündeme taşındı.
Tüm bu çalışmalarla 1’nci yılını dolduran Fikir Gazetesi, 2’nci yılına ise yeni bir başlangıç yapıyor:
İnternet gazetesi Fikir, bu defa basılı bir dergi ile sözünü büyütme ve yaygınlaştırma kararı aldı.
Aylık toplumsal düşünce dergisi FİKİR, 1 Mart tarihinde okurlarıyla buluştu.
FİKİR, günlük yaşamın karmaşasından, sosyal medyanın gürültüsünden ve ortaya konan yüzeysellikten bıkan, sakin bir alanda buluşup sorunları ve sorunların müşterek çözümlerini hep birlikte konuşmak isteyenleri davet ediyor.
FİKİR, okurlarına bu gürültünün “dışına çıkmayı” teklif ederken, bunun “lüks” değil, bir “ihtiyaç” olduğunu da vurguluyor ve soruyor:
“Nasıl bir dünyada yaşamak istiyoruz? Hayatımızı daha güzel ve anlamlı kılacak fikirler nerede saklı? Yaşamımızı daha adil, daha neşeli, daha anlamlı hâle getirmek için hangi fikirlerle yola çıkabiliriz?”
Gazetecilerden sanatçılara, akademisyenlerden her yaştan yurttaşa kadar farklı bakış açılarını bir araya getiren ve bir “düşünsel diyalog” başlatmayı amaçlayan FİKİR, bu soruların cevabını hep birlikte üretmeyi ve daha parlak bir gelecek inşa etmeyi ise yine en başa yazıyor.
FİKİR’in ilk sayısında neler var?
Aylık toplumsal düşünce dergisi FİKİR ilk sayısıyla, kültür-sanattan edebiyata, ekonomiden spor, sinema ve siyasete uzanan geniş ve zengin içerikleriyle yaşama dair doğru soruların arayışına çıkıyor ve gündelik sorunların olası çözümlerini tartışıyor.
“Gürültünün Ötesinde, Fikirlerin Işığında” başlığıyla çıkan FİKİR’in ilk sayısında, “Ahmet Ümit, Ahmet Arslan, Akın Olgun, Birol Aydemir, Burhanettin Bulut, İlhan Döğüş, Fatih Yaşlı, Hacer Foggo, Gündüz Vassaf ve Neşe Özgen” gibi birçok değerli isim yer alıyor.
Aylık toplumsal düşünce dergisi FİKİR’i Penguen ve Kitapsan başta olmak üzere birçok kitabevi ve mağazadan edinebilir, bağımsız kitapçılardan talep edebilirsiniz.