17. Tiyatro Festivali

17. Türkiye Tiyatro Buluşması Efes Selçuk’ta başlıyor.

“Bundan 17 yıl önce ilk defa hayata geçtiğinde temel olarak festivallerin biçimini kökten sarsmak, sanat camiasına yeni önerilerde bulunmak ve birbiriyle dayanışma için sanat örgütleri yaratmayı hedefliyordu.”

Orçun Masatçı bu cümlelerle anlatmış ekibiyle yarattığı Türkiye Tiyatro Buluşmasını. İzmir’de Ürkmez, Güzelbahçe, Urla, Seferihisar, Dikili, Bergama, Foça, ve Çeşme başta olmak üzere birçok ilçe beldemizde hayata geçirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Selçuk Belediyesi misafirliğinde 17. Tiyatro Buluşması bu sene 11/14 Temmuz arası yapılıyor.

Yıllardır süregelen bu etkinlikler halkla beraber daha da zenginleşti. Geçen sene Çeşme’de düzenlenen etkinlikler kapsamında “öykü nasıl yazılır”dan çok birlikte nasıl üretebiliriz üzerine çalıştık. Beş kişilik küçük bir grupla önce çocukluk anılarımıza gittik. Oradan seçtiğimiz, bizi etkileyen kişiler, olaylar üzerinden kimi zaman bir sözcük, bir cümle, kimi zaman bir hareket öykümüzün merkezine oturdu.

Bizi etkileyen bu anılardan yola çıkarak onları kendi anımız olmaktan çıkarıp, dışarıdan izleyen bir seyirci misali tiyatro sahnesinde izler gibi kağıda dökmeyi başardık. Bu atölyeyi yaparken kimlerin katılacağını bilmiyordum. Gördüm ki içinde öykü yazma isteği yıllardan beri olup ilk defa yazanda vardı. İçinde yeni yeni filizlenen genç arkadaşlar ve yazın süreci devam eden bize cesaret veren uzun zamandır eli hikâye, şiir tutanda vardı.

Kollektif çalışmaları severim. “Pasaport’tan Kordona”, “Vapur Hikayeleri” ve “Akdeniz’den Esen İmbat” bunun en güzel örnekleridir. Bu çalışmayla arkadaşların yazdıkları öyküleri bir mecrada yayınlatma sözü verip ayrıldık. Bir yıl sonra 17. Türkiye Tiyatro Buluşması ve Fikir Gazetesi bunun oluşmasını sağladı.

Çoğaldıkça var olmaya devam edeceğiz.

Kim bilir on yıl sonra belki de bu kolektif çalışmanın kitabı çıkar.

Öykü atölyesinde yazılan öykülere aşağıdaki linkler aracılığıyla ulaşabilirsiniz:

Bozcaada’ya Gidebilmek

Cömert

Dondurma