İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve görevden alınması, ülke genelinde yapılan halk eylemleriyle protesto ediliyor.
İstanbul Saraçhane başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde buluşan yurttaşlar, demokrasi ve özgürlük talebiyle ülkenin dört bir yanındaki sokakları doldurdu.
Öte yandan sokak eylemleri ve yürüyüşler sürerken, Fikir Tv ise yaptığı programlar ve gerçekleştirdiği canlı yayınlarla sokağın nabzını tutmaya çalışıyor, gündemi konuklarıyla değerlendiriyor.
26 Mart Çarşamba tarihinde gerçekleşen ve “Yargı darbesi ve sokak demokrasisi nereye varacak?” başlıklı canlı yayında Fikir Penceresi programına konuk olan Umut Sendikası’ndan (Umut-Sen) Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu, son gelişmeleri ve sendika olarak yapmış oldukları çağrıyı Fikir Tv izleyenlerine yorumladı.
Aksu, 27-28 Mart tarihleri için yapmış oldukları iş bırakma çağrının önemine dikkat çekti, yurttaşların seçme ve seçilme hakkının elinden alınmaya çalışıldığının altını çizdi.
“Halk artık kendisi dışında bir çözüm görmediğini gösterdi”
Aksu, “Halk çok büyük bir kutsiyetle ayağa kalktı. Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizliğe karşı koydu. Öncelikle bunu selamlıyoruz. Öte yandan yurttaşlık hakkının en son noktası olan seçme ve seçilme hakkının gasp edildiği bir dönemden geçiyoruz. Uzun süredir sokaklardan kovulan halk buna tepki gösterdi. Artık halk kendisi dışında bir çözüm görmediği için adım attı” diye konuştu.
İş bırakma çağrısı yapan Umut-Sen’den Başaran Aksu: İşçi sınıfı kendi gücünü devreye sokmalıdır
27 ve 28 Mart tarihleri için yaptıkları çağrıya da değinen Aksu, AKP’nin son yıllarda işçileri güvencesiz ve geleceksizlik içinde bıraktığını vurguladı. Yurttaşların Erdoğan’a baktığında kendi yoksulluklarını ve geleceksizliklerini gördüğünü söyleyen Aksu, yapmış oldukları çağrıya ilişkin olarak ise “Bu iki günde işe gitmeme, iş bırakma, rapor alma, izin kullanma, toplu olarak tepki koyma ve işe gitmeme, evden çalışanlar için bilgisayarı açmama gibi birçok şekilde gerçekleştirilebilecek bir tavır geliştirilmeli” dedi.
“Aşağıdan yukarıya doğru protestoları yaygınlaştırma niyetindeyiz”
Sözlerine, “Bu protestoları aşağıdan yukarıya doğru, toplum içinde yaygınlaştırmaya dönük bir çabanın içindeyiz” diyerek devam eden Aksu, taleplerini ise “emekliler ve çalışanlar için insanca yaşanacak ücret, eşit yurttaşlık hakkı, hükümetin daha çok gecikmeden istifa etmesi ve son olarak ise emekçi ile emeklilerden alınan hakların geri verilmesi ile özelleştirilen mülklerin kamuya nakledilmesi” olarak sıraladı.
Siyaset Bilimci Aksoyoğlu: “Artık parti siyaseti yerine liderler öne çıkıyor”